Tuesday, January 22, 2008

Σκέψεις για την Mac World 2008 και τις Νέες Εξελίξεις

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Steve Jobs παρουσιάσε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Apple και τις καινοτομίες που αυτή θα παρουσιάσει μέσα στην χρονιά. Αξίζει τον κόπο να κατεβάσετε από το επίσημο site της εταιρίας το αντίστοιχό video ή να δείτε στο i tunes το αντίστοιχο pod cast.
(Η διάρκεια του πάνω από μια ώρα και το μέγεθος στο pod cast 890 MB)
Ορισμένοι τομείς τους οποίους θίγει είναι άκρως εντυπωσιακοί.
Χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία που δείνει για τις πωλήσεις i phone και τις πωλήσεις ταινιών και τραγουδιών απο το i tunes store. Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν έγινε ρεκόρ πωλήσεων τραγούδιων 20 εκατ. σε μία μέρα, φτάνωντας τον αριθμό συνολικά σε 6, αν θυμάμαι καλά, δις τραγούδια συνολικά.
Νέο τμήμα του αντίστοιχου τμήματος του μαγαζιού θα ασχολείτε αποκλειστικά με movies rentals, πράγμα που θα κάνει το i tunes και την Apple ακόμα πιο προσφιλή στους χρήστες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η τιμή φυσικά για τα Ελληνικά δεδομένα είναι λίγο ακριβή αλλά φανάζομαι οτι για την Αμερική θα είναι καλά, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με την ευκολία του να είσαι και να πραγγέλνεις από τον δικό σου χώρο.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος η συμφωνία είναι ως εξής. Θα μπορείς να κατεβάσεις την ταινία και να την δεις μέσα στις επόμενες 90 μέρες, αλλά αν ξεκινήσεις θα πρέπει να την τελειώσεις σε 24 ώρες. Άυτό θα είναι και το μόο πρόβλημα μιας και πολλές φορές κάποιοι ίσως δε θα προλαβαίνουν.
Στο σημείο αυτό αναφέρει το γεγονός οτι των ενδιαφέρουν και οι international πελάτες του. Μιας και σχεδόν καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δε κάνει χρήση των ταινιών στο κατάστημα του i tunes. Μέσα στην χρονιά αυτά όλα μάλλον θα αλλάξουν, ίσως και για Ελλάδα. Το καλό θα είναι και ο αυτόματος συγχρονισμός όλων αυτών με τις συσκευές i pod, i phone κλπ
Παρουσιάζει και κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις σε software και interface.
Η γενική εικόνα πάντως δείχνει την μεγάλη στροφή της εταιρίας στο ψυχαγωγικό τομέα, μιας και από τα τελευταία χρόνια βγάζει τα πολλά λεφτά.
Πάντα φαινόταν ότι η εταιρία έχει μια πιο καλλιτεχνική χροιά στα πράγματα και πολλές από τις εφαρμογές της είναι αρκετά μπροστά από τους άλλους, δυστυχώς οι τιμές είναι αρκετά ακριβές για τα Ελληνικά δεδομένα.
Παράδειγμα το νέο Mac Book Air θα κοστίζει στην Αμερικάνικη αγόρα 1799 δολάρια, αλλά σίγουρα στην Ελλάδα θα έχει κάτι παραπάνω.
Στο αντίποδα όμως η εταιρία παραδέχτηκε οτι η apple tv δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε η αγορά και την αναβαθμίζει τζάμπα, την κάνει πιο ελκυσστική, με περισσότερες λειτουργείες και κατεβάζει την τιμή της κατά 70 δολλάρια.
Παράξενη αρκετά είναι η επισήμανση του κ. Jobs οτι τα updates στα software θα είναι δωρεάν, γιατί όμως δε προχωράει και σε free software σε εκτεταμένες εφαρμογές όπως το ράδιο για όλα τα i pod και μας το πουλάει.
Σε κάποια software πιο "δύκολα" θα υπάρχουν και φέτος extra χρεώσεις.
Η λογική της εταιρίας με τις συχνές αλλάγες για βελτιώσεις των software δείχνει θέληση πάντως για καλύτερη εξυπηρέτηση, παράδειγμα το i tunes έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 7,6.
Σε γενικές γραμμές ανυπόμονος να δοκιμάσω κάποια από τα νέα αυτά χαρακτηριστικά ειδικά στο i tunes store.

No comments: